Hospice Calando
Opdrachtgever: Calando
Locatie: Johannespolder, Middelharnis
Samenwerking: Architectenbureau Roodkapje
Jaar: 2022
Oplevering: Eind 2023
Bestaande situatie
Op 1 juli 1999 opende het Hospice Calando voor het eerst haar deuren. In twee geschakelde woningen, midden in een nieuwe woonwijk. In 2012 vond een 1e ingrijpende verbouwing plaats. Maar tien jaar verder zijn er weer ingrijpende maatregelen nodig. Zo ingrijpend dat de huidige locatie niet meer voldoet.
Opdracht
Eind 2021 werd Bouwwerk Architecten door Architectenbureau Roodkapje gevraagd om mee te werken aan het ontwerp voor een nieuw onderkomen voor Hospice Calando op het landgoed Johannespolder. Er was op dat moment al een heel traject afgelegd: verschillende locaties hadden zich aangediend, maar waren ook weer afgevallen. Tot het moment dat de locatie in de Johannespolder op de radar verscheen: een bouwlocatie aan de rand van Middelharnis en omgeven door prachtige natuur.
Ontwerp
Het gebouw kan het beste omschreven worden als een paviljoen in de natuur. Alle ruimtes kijken uit over het nieuw aan te leggen landgoed. De verweving met de omliggende natuur heeft het gebouw en haar uitstraling gevormd: grote raampartijen, brede terrassen en ruime balkons, deuren die vanuit alle ruimtes direct uitkomen in de buitenruimte, een groene patio in het hart van het gebouw, een groot dakterras op de verdieping: alles is er op gericht om de verbinding met de omgeving zo intensief mogelijk te maken.
Bijzonder
Het gebouw is opgedeeld in vier delen: drie woongroepen en een aantal ondersteunende functies. De drie woongroepen bestaan elk uit vier bewonerskamer die samen een huiskamer en een open keuken delen. Een bijzondere woongroep op de begane grond is speciaal bestemd voor mensen met een onderliggende problematiek, zoals bijvoorbeeld dementie, die op dit moment moeilijk een plek kunnen vinden in de hospice zorg.
Brede opgave
Bouwwerk Architecten is samen met Architectenbureau Roodkapje niet alleen verantwoordelijke voor het ontwerp van het gebouw, maar ook voor het ontwerp van het interieur, dat nauw verbonden is met het gebouw, de buitenruimte, inclusief een besloten tuin voor de bewoners van de doelgroep en een rooming in faciliteit, een bezoekershuisje dat als bijgebouw op het terrein gemaakt wordt, waar familie van bewoners een tijdje dicht bij het hospice kunnen overnachten.